Calpe

 

Met de 332 meter hoge rots Penyal d'Ifac is meteen het hoogtepunt van Calpe genoemd, zowel letterlijk als figuurlijk. De steile krijtrots die je kunt beklimmen is een natuurgebied dat je en prachtig uitzicht geeft op Calpe en de nabijgelegen kuststreek. 

Trek je stappers aan en wandel via één van de uitgestippelde wandelingen naar de top. Het verbluffende uitzicht over de ganse Costa Blanca doet je al snel de inspanning vergeten. Daal daarna af naar de lagune achter de rots waar trekvogels komen overwinteren of uitrusten op weg naar Afrika.

 

Aan beide kanten van de rots zie je brede en mooie zandstranden. Een van de bekendste stranden aan de Middellandse Zee is Calpe’s Levante-strand. Het heeft een 2 km lange promenade, waarlangs tal van restaurants, terrasjes & boetieks gelegen zijn.

 

Het zoutmeer, gelegen achter de stranden is zeer beroemd. Het zoutmeer dateert nog van de Romeinse tijd en wordt nu bewoond door grote wilde flamingo’s. Het bergachtige achterland heeft natuur dat nog in haar oorspronkelijke staat is. Calpe heeft ook een haven waar dagelijks vis wordt geveild. De visvangst en duiken zijn twee belangrijke sporten die er worden beoefend.

 

 

Het historische centrum van Calpé is zeker een bezoekje waard.  Je vindt er muurschilderijen, typische kleine gezellige straten en pleinen en er heerst nog een echte dorpssfeer. Elke zaterdag is er een markt, waar je alles vindt van groenten en fruit tot stoffen en kleine snuisterijen. Je vindt hier ook vele restaurants.

Moraira

 

Pedramala is gelegen tussen de feeërieke heuvelachtige witte dorpjes Moraira en Benissa. Deze authentieke dorpjes hebben nog de typische Spaanse stijl en er is geen hoogbouw te vinden. 

Het centrum van Moraira bevindt zich direct bij de vissershaven, waar je naast de vissersbootjes een visafslag vindt waar je dagelijks verse vis kunt kopen. Wie zelf geen vis wilt klaarmaken kan de vangst van de dag natuurlijk ook gaan nuttigen in één van de vele restaurants in het centrum van Moraira en langs de kustweg richting Calpe.

Het centrum van Moraira bestaat uit een twintigtal gezellige straten die vooral gevuld zijn met restaurants, bars en winkels. De straten zijn deels alleen toegankelijk voor voetgangers, wat ten goede komt aan de sfeer van het centrum. Wie door Moraira loopt voelt dat de sfeer hier zeer gemoedelijk is. 

Altea

 

Een pittoresk Mediterraans kustdorpje met prachtige witte huizen op een heuvel, dat is Altea.  Het staat vooral bekend om de blauw & wit betegelde daken en de vele galeries en ateliers.

Altea is een museum op zichzelf en het meest artistieke stadje aan de Costa Blanca.  Een plaats waar veel (inter)nationale schilders, beeldhouwers, dichters, zangers en schrijvers hun ‘Taller’ (werkplaats) hebben en inspiratie opdoen.

Op de heuvel vind je in de nauwe witte kronkelende, gezellige straatjes tal van bars & restaurants.

Bovenop de heuvel vind je een plein met de grote kerk, Nuestra Señora del Consuelo.  De kerk heeft een schitterende koepel met blauw en wit geglazuurde tegels.  

Vanop dit plein heb je tevens een adembenemend uitzicht op Altea, de Middellandse Zee en het verderop gelegen Benidorm.  Het plein zelf is ook bijzonder sfeervol, zeker als de avond valt. De terrassen zitten hier dan ook vrijwel elke avond erg vol.

 

Beneden lokt de baai van Altea met verschillende strandjes en de halfmaanvormige haven biedt een thuis aan jachten in allerlei groottes en maten.  Een fantastische plek om in één van de vele restaurants de typische rijstgerechten van de streek te proeven.

Guadalest

 

In het binnenland van de Costa Blanca ligt goed verborgen in de bergen het oude dorpje Guadalest.  Het unieke aan Guadalest is dat het dorp op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is.

Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel, simpelweg El Castell de Guadalest genaamd, is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.

In de loop der eeuwen is het dorpje uitgedijd tot buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich echter nog steeds binnen de oude kern van Guadalest. Noemenswaardig zijn behalve het kasteel het sfeervolle marktplein, het stadhuis en de in barokstijl gebouwde kerk. Musealiefhebbers kunnen twee musea bezoeken. Wie Guadalest bezoekt krijgt tevens een fraai uitzicht op het in de vorige eeuw aangelegde stuwmeer, dat al jarenlang een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet. 

Valencia

Valencia is na Madrid en Barcelona de derde stad van Spanje en wordt door de vele sinaasappelbomen in de stad ook wel gezien als dé sinaasappelhoofdstad van Spanje. 

Valencia is één groot openluchtmuseum en de bouwwerken worden gekenmerkt door de art nouveau en jugendstil.Nergens vind je zoveel mooie gebouwen uit het Catelaanse modernisme bij elkaar. 

De grootste overdekte markt van Europa, Mercado Central, is een mooi voorbeeld van Art Nouveau in Valencia. Een bezoek aan deze markt is een absolute must tijdens een citytrip Valencia en een feest voor al je zintuigen! Hier vind je ruim 400 kramen waar de lekker verse productenliggen uitgestald. Gedroogde hammen, lokale kazen, verse vis, groente en fruit, versgebakken brood, paella… you name it, they’ve got it! Ook leuk: middenin de markthal vind je de Central Bar van sterrenchef Ricard Camarena waar je heerlijke Spaanse tapas kan eten.  

Het moderne gedeelte van de stad – genaamd Ciudad de las Artes y Ciencias – ook zeker een bezoek waard. De supermoderne architectuur komt hier helemaal tot z'n recht. In La Ciudad de las Artes y Ciencias - dat letterlijk Stad der Kunst en Wetenschappen betekent - vind je verschillende musea en moderne gebouwen. 

 

Het stadspark van Jardines del Túriais de ideale plek om tot rust te komen. Deze lange stadstuin is aangelegd in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia en is een van de grootste natuurlijke stadsparken van Spanje. Het park, dat door het centrum van de stad slingert, beslaat een oppervlakte van 110 hectare en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. Het park dient als ontmoetingsplek en recreatiegebied en wordt veelvuldig gebruikt door hardlopers, wandelaars en fietsers. 

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Casa Pedramala  -  Avinguda de Pedramala 35b  - 03720 Benissa, Spanje   -   casapedramala@gmail.com